Schaak wedstrijden

Over de gehele wereld zijn toernooien of wedstrijden waarin meer dan twee schakers tegen elkaar strijden om uit te maken wie de sterkste speler is. Een ander woord voor dit krachtduel noemt men ook wel een schaaktweekamp of een schaakmatch. Er zijn veel verschillende schaakwedstrijden. Zo is het mogelijk dat één persoon een match speelt tegen meerdere tegenstanders, of dat er een knock-out toernooi wordt gespeeld waarbij de winnaar telkens door gaat naar de volgende ronde.

Schaak wedstrijden

Verschillende schaakwedstrijden

Afhankelijk van het aantal deelnemers wordt er  in een bepaalde toernooi vorm aangehouden. Een van deze vormen is de volledige competitie. Dit is een toernooi vorm waarbij elke deelnemer eenmaal tegen een andere tegenstander speelt volgens het van te voren vastgestelde schema. Een tweede vorm is de dubbele volledige competitie. Dit is een enkele competitie waarbij continu de kleuren met elkaar worden verwisseld. Een derde vorm is de volledige of dubbele competitie in het correspondentieschaak (een schaakvorm waarbij spelers hun zetten toesturen). Hierbij worden alle partijen op hetzelfde moment gespeeld. Een vierde schaakvorm is een indeling waarbij spelers zoveel mogelijk wedstrijden spelen tegen tegenstanders met op dat moment een gelijk aantal aan punten. Een 5e schaakvorm is een saldocompetitie. Hierbij hoeft niet elke speler evenveel tegen elkaar te spelen. Spelers spelen tegen andere spelers die op dat moment een evenhoog saldo heeft.  Bij winst krijgt de speler 1 punt erbij, bij verlies daalt het saldo met 1 punt.  Een laatste schaakvorm is het afvalsysteem, oftewel een knock-out. Hierbij gaat alleen de winnaar door naar de volgende ronde. IS het een remise geworden? Dan kan de beslissing worden gebracht aan de hand van een wedstrijd snelschaken.

Bekende schaakwedstrijden

In Nederland en België worden zelf al erg veel schaaktoernooien gespeeld die allen nog ontzettend actief zijn. Enkele bekende hiervan zijn het Amsterdams Chess Tournament, Avro toernooi en natuurlijk het Nederlands kampioenschap schaken. Enkele grote wereldwijde schaaktoernooien zijn het Wereldkampioenschap schaken, de Schaakolympiade en het NAVO Schaaktoernooi.

Alle blogcategorieën