Spelregels

Als je schaken wil leren is het handig als je de spelregels weet. Deze hebben we op deze pagina voor je verzameld. De wereldschaakorganisatie FIDE (Fédération Internationale des Échecs) heeft de officiële spelregels van het schaakspel vastgesteld. Zij hebben bepaald dat het speelbord in een vierkante vorm wordt gespeeld die bestaat uit 32 lichte en 32 donkere vakken. Hierbij zijn de horizontale rijen genummerd van de getallen 1 t/m 8 en de verticale rijen zijn gerangschikt op de letter A t/m H. Iedere speler heeft 16 stukken tot zijn beschikking. Een persoon krijgt hierbij donkere stukken en de 2e persoon krijgt witte stukken tot zijn beschikking. Deze 16 stukken zijn onderverdeeld als 8 pionnen, 1 koningin, 1 koning, 2 torens, 2 lopers, 2 paarden en 8 pionnen. Ieder van deze schaakstukken heeft zijn eigen capaciteiten. Dit houdt in dat ieder stuk maar een bepaald aantal plaatsen op kan schuiven in een bepaalde richting.

Spelregels

Spelverloop

Spelers (ook wel schakers) mogen om de beurt een zet doen naar keuze. Hierbij geldt dat een speler geen beurt over kan slaan. Een speler kan zijn stuk enkel en alleen verzetten mits dat is conform de zetten die dat betreffende stuk mag uitvoeren.

  • De koning kan slechts 1 stap per keer zetten op een afstand van 1 vierkant.
  • De koningin kan zowel verticaal, horizontaal en diagonaal bewegen en kan zo veel vierkanten afleggen als ze wil, mits er geen opponent voor staat.
  • Een toren kan zoveel vierkanten bestrijken zolang het maar verticaal is of horizontaal, mits er geen opponent voor staat.
  • Een loper mag enkel en alleen diagonaal bewegen op zoveel mogelijk vierkanten per keer, mits er geen opponent voor staat.
  • Een paart kan enkel en alleen een geknikte beweging maken van 2 velden horizontaal en 1 veld opzij. Tijdens deze beweging heeft deze de mogelijkheid om over het stuk heen te gaan.
  • De pion kan enkel en alleen naar voren worden gezet over een afstand van 1 vierkantje, mits er geen opponent voor staat.

Ieder stuk kan een ander stuk slaan/verwijderen. Een stuk kan alleen geslagen worden wanneer deze op de plaats van waarop een ander stuk terecht kan komen. Een uitzondering van deze regel is de pion. Deze mag namelijk alleen schuin slaan op de afstand van 1 speelvakje.

Wanneer is er een winnaar?

Je wint wanneer deze de koning van de opponent weet te slaan met een stuk. Dit kan met ieder schaakstuk dat de persoon tot zijn beschikking heeft.

Alle blogcategorieën